{ "title": "Omega 3 6 9", "image": "https://www.omega.gen.tr/images/omega-3-6-9.jpg", "date": "19.01.2024 20:17:54", "author": "utku akdağ", "article": [ { "article": "Omega 3-6-9, vücudun dengesi sağlayabilmesi, vücudun sağlığını tam anlamıyla kazanması için vücuda gerekli olan vitaminlerdir. Omega 3, 6 ve 9 doymamış yağ asitleridir. Omega 3, Omega 6 ve Omega 9'dan oluşan yağ asitlerinin beyin gelişimine çok büyük etkileri vardır. Bunun yanında bağışıklık sistemini güçlendirirler. Koroner kalp hastalıklarını önlemede büyük rol oynarlar. Yetersiz olduklarında ciltte kuruma ve buna benzer bazı deri hastalıklarına, astım, artiris gibi sorunlara neden oldukları görülmüştür. Bunların yanında bu vitaminlerin eksikliği diyabet ve kanserin bazı türlerine de yol açabilir. Ayrıca eksikliklerinde günlük hayatta yol açtığı sıkıntılardan bazıları büyümede gerileme ve öğrenme eksikliği gibi problemlerdir. Bu besinlerin diyetlerde kullanılmasıyla kilo verme hızında artış görülebilir ve diyetlerde kullanılmasıyla kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, bağışıklık, alerjik reaksiyonlar, sinirsel bozukluklar gibi problemleri de önledikleri gözlenmiştir. Omega 3 ve Omega 6 birlikte alındıklarında vücuda yarar sağlarlar.

Omega 3: Omega 3 yağ asitleri çoklu doymamış yağ asitleridir. Bunlar damar sertliğine karşı koruyucu tipte olan doymamış yağ asitleri olarak da geçebilir. Omega 3'ün insan vücuduyla alakası olan sadece 3 çeşidi vardır. ALA, EPA, DHA olarak isimlendirilir. ALA; çay dikeni tohumu, orman meyveleri yağı, adaçayı tohumu yağı, keten tohumu yağı, yosun yağı gibi bitkisel maddelerin yapısında bulunur. EPA ve DHA ise daha çok balık ürünlerinde bulunur. Bu ürünler balık, kalamar, karides v. B. Ürünlerdir. Omega 3 yumurtanında yapısında vardır. Ayrıca Omega 3 vücut tarafından üretilebilen bir doymuş yağ çeşidi değildir. Omega 3 kandaki trigliserit miktarını azaltma, eklemlerde sertlik ve ağrıları azaltma, astım ve Alzheimer riskini azaltma gibi etkiler gösterebilir. Bunun yanında bebeklerin gelişiminde büyük rol oynar. Ayrıca antidepresan etkisi gösterebilir.

Omega 6: Omega 6 vücut tarafından üretimi yapılamayan dışarıdan alınması gereken bir doymamış yağ asidi türüdür. Genelde bitkisel yağlar, kuruyemiş, yumurta ve kümes hayvanlarının (Tavuk, horoz, hindi vs.) etinde bulunur. Omega 6 hücresel bir düzeyde iletici olarak çok önemli bir yol izlemektedir. Hücre gelişimi açısından aldığı kritik yol sayesinde; beyin, kas gelişimi ve sinir merkezi açısından çok önemli bir yere sahiptir.

Omega 9: Omega 9, Omega 3 ve Omega 6 gibi doymamış yağ asitlerinin aksine vücutta üretilebilen bir doymamış yağ asididir. Omega 9, Omega 3 ve Omega 6'nın varlığında vücutta sentezlenebilir. Omega 9 kolesterolü dengeler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu yüzden kalp ve kalbin çalışması bakımından önemli bir rol oynamaktadır. En çok avokado, kuruyemiş, zeytinyağı gibi ürünlerde rastlanır.

Omega 3-6-9 vücuda son derece faydalıdır. Böylelikle bu bilgilere bakılınca herhangi bir mağazadan tek bir vitamin çeşidini içereni değil de üçünü de içeren Omega 3-6-9 ürününü almak daha mantıklı gelebilir. Fakat vücutta Omega 6 ve Omega 3'ün birbirine oranlanmasında 4/1 gibi bir sonuç çıkmaktadır. Bu da fazla alınan Omega 6 yağ asitlerinin çok fazlalığı insan sağlığı için zararlı bir hale gelmektedir. Bu Omega 3 yağ asitleri için de geçerlidir. Fazla alınan Omega 3 yağ asitleri kas ve eklemlerde inflamasyona sebep olabilir. Bu da insan sağlığını negatif etkileyen bir durumdur. Beslenme alışkanlığı gereği insanlar günde yeteri kadar Omega 6 almaktadırlar. Fakat bunun tersine Omega 3 olarak aldıkları vitaminler de genellikle yetersiz gelmektedir. Omega 3-6-9 ürününü almak bozuk olan vücudun dengesini düzeltmeyecektir. Bu yüzden Omega 3 ürünü almak gereklidir. Yeteri kadar Omega 3 ve Omega 6 ile vücut dengesini bulacak ve bu sayede de bu iki doymamış yağ asidinin varlığı sayesinde Omega 9'da vücutta sentezlenebilecektir. Böylece vücuttaki her şey rayına oturmuş olacaktır.
" } ] }