{ "title": "Omega 3 Eksikliği", "image": "https://www.omega.gen.tr/images/omega-3-eksikligi.jpg", "date": "20.01.2024 04:08:47", "author": "Özlem Ercan", "article": [ { "article": "Omega 3 eksikliği, besinlerden gerekli olan yeterli miktarda alınamayan Omega 3 eksikliği sonucunda özellikle genel olarak çocuklarda beyin ve göz içindeki gelişimi, konsantrasyon eksikliği, davranış şekillerinde bozuklulukları, öğrenme açısından öğrenim güçlüğüne benzer ve bunlar gibi birçok aksaklıkların meydana gelmesine etki gösterir. Yapılan ve araştırılan çoğu bilimsel ve güncel araştırmalara göre yetişkin olan kişilerde kalp problemi gibi sorunları azalttığı, aşırı unutkanlık, diyabet hastaları, bağışıklık gücüne bağlı olan koruma sistemi üzerinde oldukça etkili olduğu bilinmektedir. Omega 3 eksiği oldukça rahatsız edici bir durum olması vücut için temel yağ asitlerinin eksiğini beraberinde getirmektedir ve haftada en az 3 kez balık yiyerek bu ihtiyacı gidermek oldukça mümkün olabilmektedir. Aslında burada farklı iki problem oluştuğu bilinmektedir. Omega 3'ün çok fazla bulunduğu balıklar çok soğuk ve derin olan deniz ürünleri balıkları olarak bilinmektedir. Tuna balığı, sardalya balığı, somon balığı, ringa balığı ve uskumru gibi balıklar oldukça omega 3 yağı fazla olan balıklar olarak geçmektedir. Bir diğer önemli problem ise tüm dünya düzeyinde göreceli olarak geçerli olan deniz kirliliğinin olması durumudur. Deniz içerisinde soğuk su balıklarının denizden almış oldukları ağır yüklü metaller, tüketildiğinde insan vücuduna geçtiği bilinmektedir. Genellikle hamilelik dönemlerinde anne karnında ve küçük çocukluk yaşlarında vücuda geçen besinlerle alınmış olan ağır metallerin yol açmakta olduğu zararlar hiçbir zaman geriye dönülemez sonuçlara yol açtığı bilinmektedir. Bu gruplar dışında kalmış olan balık çeşitlerini tüketmek oldukça daha sağlıklı ve mümkündür. Tabi buna bağlı olarak günlük tüketilen balıklardaki Omega 3 dereceleri çok yüksek olmayan balıklar olarak geçmektedir.

Omega 3 eksikliğinin beyin için önemi

İnsan vücudunda beyin gelişimi için olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Yapılan ve araştırılan çoğu çalışmalarda anne adaylarının gebelik dönemlerinde aldığı balık yağının bebeklerin ilerleyen yaş dönemlerinde algılamalarındaki farklılık yaratılabildiği gözlemlenmiştir. Fakat aslında şunu da belirtmek ve vurgulamak gerekir. Aslında anne sütü içerisinde bulunan balık yağı yani Omega 3 açısından oldukça zengindir. Genel olarak doğum sonrası ilk 6 ay anne sütüyle beslenen bebekler tam olarak anne sütü almamış olan bebeklerle karşılaştırıldığında bilgi fonksiyonları oldukça fazla fark gösterdiği gözlenmiştir. Bebeklerde beyin ve göz gelişimi oldukça önemli olduğu için ilk 2 yıl anne sütü oldukça çok önemlidir. Anne sütü içmeyen bebeklerin ve daha büyük çocukların dışarıdan omega 3 almaları doktor gözetimi altında uygun olabilmektedir.

Omega 3 eksiğinin bağışıklık sistemi için önemi

Vücut içerisindeki çoğu bütün hücrelerin zar kısımlarında mevcut olan Omega 3 dolayısıyla tüm vücut sistemlerin gelişmesi için oldukça çok önemlidir. Bunun sebebi ise tüm sistemler iyi çalıştığı zaman bağışıklık sistemi oldukça iyi çalıştığı bilinmektedir ve bu nedenden dolayı bağışıklık sistemini oldukça fazla direk olarak etkilemektedir.

Omega 3 eksikliğinde oluşabilecek olan rahatsızlıklar
Omega 3 eksikliği kadar fazlası da zararlı olabilmektedir. Çok miktarda alındığında vücut kanamalara sebep olduğu gibi bazı beklentilerin tam olarak farklı bir şekilde tersine dönebildiği de izlenmektedir bu çok faydalı bir besin diyerek günde iki üç kilo alıp yemek oldukça bilinçsizce bir tüketim şekli olarak kabul edilir ve yanlış bir durumdur. Her zaman Uzman doktor tavsiyesinde alınması gerekmektedir. Bazı farklı durumlarda bazı kullanılan ilaçlarla etkileşimde de olduğu gözlenmiştir. Hem kullanılan dozaj bakımından ve açısından hem de kullanılan ürünün güvenilirliği öneminden kaynaklanan sorunların Uzman kişilerden bilgi alınması oldukça önemli bir durumdur.
" } ] }