{ "title": "Omega 6", "image": "https://www.omega.gen.tr/images/omega-6.jpg", "date": "19.01.2024 15:06:25", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Omega 6, Çoklu doymamış yağ asidi olan omega 6, esansiyel bir yağ asitidir. Omega Yunan alfabesinde bulunan bir harftir, 6 ise kimyasal formülünden kaynaklanır. F vitamini olarak bilinir. Omega grup yağ asitleri içeriklerine göre üçe ayrılır. Omega 6 yağ asitleri Alfa-Linoleik Asit olarak bilinen bu grup ALA şeklinde kısaca ifade edilen asitten meydana gelir. Eksikliğinde özellikle görme ile ilgili problemler bariz olarak ortaya çıkar. Bu grup yağ asitleri bitkisel yağlar, yumurta, kuruyemiş, kümes hayvanları ve tahıl ürünleri ile susam yağı, ceviz, soya, Ayçiçek yağı ve mısırda yoğun bir şekilde varlık gösterir.

Omega 6 yönünden en zengin besinler derin ve soğuk su balıklarıdır. Bu vitamin vücut tarafından üretilmez. Belirtilen gıdan ürünlerinden veya hazır üretim tabletlerden elde edilir. Özellikle çocuklarda büyüme, sağlıklı ergenliğe geçiş ve gelişim için gereklidir. Ayrıca var olan sağlığın korunması içinde etkilidir.

Omega 6 vitamininin vücudumuza faydaları nelerdir?

İnsan hayati organlarının sağlıklı çalışması ve hastalıklar için koruyucu özelliği nedeni ile sürekli tüketilmesi gereken bir besin olan omega 6 faydaları aşağıda sıralanmıştır;
Omega 6 yağ asidinin diğer etkileri nelerdir?

İnsan metabolizması tarafından üretilmeyen omega 6 yağ grubu, kana karıştığında, kullanımdan önceki halinden daha uzun zincirler oluşturabilir. Daha uzun yağ asidi zincirleri, hormon üretiminde, genetik oluşumun gelişmesinde, hücre zarı yapımında, kan pıhtılaşmasında, yaraların iyileşmesinde ve enflamasyon (Vücut yangısı) durumlarının yok edilmesinde görev alırlar. Vücudumuza aldığımız alfa lineolik asit (Omega 6) ALA; omega 3 ve omega 9 kaynaklı vitaminler de bulunan EPA ve DHA asitlerini dönüştürülebilir. Fakat bu değişim sınırlı olmaktadır. Dolayısı ile uzun zincirli omega 6 yağ asitlerini doğrudan yediğimiz besinler ile alınmasında yarar vardır.
" } ] }