{ "title": "Omega 9", "image": "https://www.omega.gen.tr/images/omega-9.jpg", "date": "20.01.2024 17:48:51", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Omega 9, vücudumuz için gerekli olan doymamış yağ asitlerinden biridir. Esansiyel yağ asidi özelliği göstermez. Omega-9 tekli doymamış yağ asitleri içinde önemli rol oynayan bir yağ asitidir fakat temel yağ asidi değildir. Omega 9, vücut tarafından üretilebilmektedir. Kalp için önemli bir rol oynayan bu yağ asidinin üretilebilmesi için vücutta yeterli miktarda omega 3 ve omega 6 bulunması gerekir. Omega 9'a en iyi örnek oleik ve mead asit türleridir. En çok zeytinyağı türü ürünlerde bulunur.

Omega 9 faydaları nelerdir?

Bitkisel yağların içinde çok bulunan omega 9'un bazı bitkilerdeki oranları; zeytinyağı %62-%80, badem yağı %64-%80, mango yağı %33-%55, pirinç kepeği yağı %31-%38, shea yağı %40-%55, macadamia fındığı yağı %53-%64, kayısı çekirdeği yağı %58-%73, fındık yağı %64-%84, üzüm çekirdeği yağı %56-%78'dir. Daha birçok bitkide omega 9 olan oleik yağ asitleri bulunmaktadır. Bu yağlar genel anlamda iyi kolesterol düzeyinin yükseltilmesinde olumlu etkiye sahip yağlardır. Bu yüzden zeytinyağının, kalp-damar sağlığı için son derece önemli olduğu günümüzde bilinmektedir. Yağlar cilde uygulandığında sedef, egzama, kuruluk ve kaşıntı gibi sorunları giderilmesine yardımcı olurlar. Mango yağı kuru saçlar ve kuru ciltler üzerinde çok etkilidir. Fındık yağı kılcal damarlar üzerinde çok etkilidir. Ayrıca bu yağ ile masaj yapıldığında kas gevşetici özelliğe sahiptir. Shea yağı meme ucu çatlakları ve doğum sonrası çatlakları üzerinde etkilidir. Ayrıca beyin gelişimi, vücut direncinin güçlenmesi, koroner kalp hastalıklarının önlenmesi gibi özellikleri de bulunmaktadır bulunmaktadır. Yetersizliklerinde ciltte kuruma gibi bazı deri hastalıkları, astım, büyümede gerileme, şeker ve bazı kanser türleri görülebilmektedir. O yüzden omega 9 içeren yiyecekleri özellikle de zeytinyağını soframızdan eksik etmemeliyiz.
" } ] }