Omega 9 Yağ Asitleri Omega 9 yağ asitleri, vücudumuz için gerekli olan doymamış yağ asitlerinden biridir. Esansiyel yağ asidi özelliği göstermemekle birlikte, vücut tarafından üretilebilirler. Omega-9, tekli doymamış yağ asitleri arasında önemli bir yere sahiptir, ancak temel yağ asidi değildir. Vücutta üretilebilmesi için yeterli miktarda omega-3 ve omega-6 yağ asitlerinin bulunması gerekmektedir. Omega 9'a en iyi örnek olarak oleik asit ve mead asit verilebilir. En çok zeytinyağı gibi bitkisel yağlarda bulunur. Omega 9'un Faydaları Bitkisel yağlarda bolca bulunan omega 9'un bazı bitkilerdeki oranları şu şekildedir:
Omega 9 yağ asitleri, genel anlamda iyi kolesterol seviyesinin yükseltilmesinde olumlu etkiye sahiptir. Zeytinyağının, kalp-damar sağlığı için son derece önemli olduğu günümüzde bilinmektedir. Bu yağlar cilde uygulandığında sedef, egzama, kuruluk ve kaşıntı gibi sorunların giderilmesine yardımcı olurlar. Mango yağı, kuru saçlar ve kuru ciltler üzerinde çok etkilidir. Fındık yağı, kılcal damarlar üzerinde olumlu etkiye sahiptir ve masaj yapıldığında kas gevşetici özelliğe sahiptir. Shea yağı, meme ucu çatlakları ve doğum sonrası çatlaklar üzerinde etkilidir. Ayrıca, beyin gelişimi, vücut direncinin güçlenmesi ve koroner kalp hastalıklarının önlenmesi gibi birçok faydası bulunmaktadır. Omega 9 Eksikliğinin Belirtileri Omega 9 yağ asitlerinin yetersizliği durumunda ciltte kuruma gibi bazı deri hastalıkları, astım, büyümede gerileme, şeker hastalığı ve bazı kanser türleri görülebilmektedir. Bu nedenle omega 9 içeren yiyecekleri, özellikle de zeytinyağını soframızdan eksik etmemeliyiz. |